Wybór miesiarki do ciasta

Najlepsza redakcja

Wybór miesiarki do ciasta

14 lutego 2019 Usługi i handel 0

Wielkość zakładu piekarniczego, ilość produkowanego dziennie ciasta, a także jego rodzaj i twardość to czynniki, które wpływają na dobór odpowiedniej miesiarki. Istnieje kilka rodzajów tych urządzeń i aby w pełni wspomagała pracę naszej piekarni, należy dostosować ją do potrzeb firmy. 

Rodzaj miesiarki a typ produkowanego ciasta

miesiarkaTwardość i ilość ciasta, to podstawowe czynniki predysponujące do wyboru konkretnego modelu miesiarki. Małe i średnie piekarnie i inne punkty gastronomiczne powinny korzystać z miesiarki spiralnej z wyjmowaną dzieżą. Jest to miesiarka, której pojemność zamyka się w przedziale od 15 do 50 litrów. W związku ze stabilnymi, ale też wyjmowanymi elementami, jest łatwa w użytkowaniu i porządkowaniu. Miesiarka spiralna ze stałą dzieżą ma znacznie większą pojemność, wobec czego jest stosowana w większych zakładach produkcyjnych. Górna granica jej pojemności to aż 320 litrów. Ostatni typ, to miesiarka przeznaczona do dużej, masowej produkcji i jej pojemność zamyka się w granicach 500 litrów. Różni się wyglądem i mechanizmami od poprzednich typów, bo ze względu na swoją wielkość i pojemność, a także siłę pracy, posiada ona dwa silniki i automatycznie podnoszoną głowicę. Jeśli się okaże, że wymienione sprzęty są za duże dla danej działalności, to należy sprawdzić ofertę mikserów, które mają mniejsze pojemności.

Dobór odpowiedniego sprzętu do produkcji jest ważna przede wszystkim z punktu widzenia ekonomii. Nie warto inwestować w sprzęt, którego możliwości nie będziemy w pełni wykorzystywać, bowiem przede wszystkim – zapłacimy znacznie więcej za urządzenie, za które moglibyśmy zapłacić mniej – a do tego będziemy zużywać energię, która nie będzie proporcjonalna do wyprodukowanych towarów. Z tego względu należy dokładnie dopasować rodzaj sprzętu do zapotrzebowania.