Współczesny styl życia wymagający od jednostki racjonalnego gospodarowania czasem, wykonywaniem obowiązków powyżej realnych możliwości, ciągłe zabieganie, które nie tylko wpływa na kontakty interpersonalne, ale również odzywa się złym echem jeżeli chodzi o zdrowie i kondycję człowieka. Praktycznie nie mamy czasu na nic. Rozmywa się granica pomiędzy obowiązkami mężczyzn i kobiet, co zakłóca model spokojnego, uporządkowanego stylu życia.

Przygotowywanie potraw próżniowo to zdrowie na talerzu

gotowanie vacuum

Wspomniane we wstępie czynniki mają również ogromne znaczenie i wpływ na kulturę spożywania i wyboru codziennych posiłków. Lecz co ciekawe wraz ze wzrostem “zabiegania człowieka” wzrasta również lista jego oczekiwań w stosunku do rynku artykułów spożywczych, spożywanych posiłków i wykorzystywanych na ich przygotowanie produktów o wysokiej jakości. W środowiskach często mówi się o degustacji i grupach koneserów konkretnego stylu odżywiania, szczególnie w obliczu zalewającej nas fali produktów zawierających szkodliwe składniki chemiczne. Jednym ze sposobów zachowania odpowiedniej kondycji i zdrowia jest gotowanie vacuum. Produkty przygotowywane w próżni i jednocześnie gotowane w próżniowo działających opakowaniach zachowują świeżość, naturalne smaki, skład makro i mikroelementów oraz witamin, jednocześnie nie wymagają użycia tłuszczów, których nadmiar w pokarmach przyczynia się głównie do zaburzeń w układzie krążenia człowieka. Tradycyjne przygotowywanie posiłków na bazie tłuszczów czy wywarów przyczynia się dodatkowo do rozwoju jednej z chorób cywilizacyjnych jaką są nadwaga i otyłość.

Współczesność kreuje idealistyczną wizję jednostki, która z jednej strony wypełniając obowiązki zawodowe jest również aktywna na polu wielu innych dyscyplin m.in. sportu czy zainteresowań kulturalnych. Ta wizja jednostki “pięknej, zdrowej i bogatej” nieczęsto u jednych wzbudza zachwyt, u innych zaś prowadzi do zniechęcenia w walce o smukłą sylwetkę i zachowanie kondycji psycho-fizycznej. Styl odżywiania się ma wpływ na większość elementów aktywności życiowej człowieka, co świetnie podsumowuje popularne podejście mówiące, że styl odżywiania zasadniczo definiuje obraz jednostki.