Lady chłodnicze w handlu

Najlepsza redakcja

Lady chłodnicze w handlu

29 grudnia 2018 Usługi i handel 0

Właściwe przechowywanie artykułów i wyrobów spożywczych ma kluczowe znaczenie dla ich świeżości i trwałości. Produkty wymagające warunków chłodniczych muszą mieć ściśle przestrzeganą temperaturę przechowywania.

Gdzie znajdują zastosowanie lady chłodnicze?

lada chłodniczaSpecjalne witryny utrzymujące stałą, niską temperaturę znajdują zastosowanie przede wszystkim w handlu. Mowa tu o sklepach spożywczych, mięsnych, rybnych, czy cukierniach. Lada chłodnicza dzięki regulacji pozwala utrzymać jednakową temperaturę na poziomie paru stopni Celsjusza. W takich warunkach są przechowywane produkty nabiałowe, napoje, wędliny i mięsa, albo wyroby cukiernicze. W sprzedaży znajdziemy lady chłodnicze różnej wielkości. Mogą one być w postaci dużej stojącej lodówki, albo poziomych lad oszklonych. Wnętrze lady jest najczęściej wyłożone stalą nierdzewną, która jest dopuszczona do kontaktu z żywnością. Każda lada posiada oddzielny regulator temperatury, która trzeba stale kontrolować dla celów sanitarnych. W środku lady są puste, bez żadnych przegród, które możemy wykonać ze specjalnych wkładów stalowych, lub plastikowych. W ladzie są przechowywane ciasta, które w mogłyby ulec szybkiemu zepsuciu poza nią, lub wędliny sprzedawane w sklepach mięsnych. Niektóre lady są samoobsługowe i klienci sami je otwierają i wyciągają interesujące ich produkty spożywcze, a inne są otwierane tylko od tyłu, na zasadzie przesuwnych drzwi. Pod ladą znajdują się najczęściej niewielkie komory chłodnicze, w których można przetrzymywać zapasy.

Zakup nowej lady chłodniczej może być sporym wydatkiem, dlatego część przedsiębiorców korzysta z możliwości dzierżawienia sprzętu chłodniczego na określony czas. Możemy też zakupić używany sprzęt od innych przedsiębiorców, którzy chcą się go pozbyć.