Nie od dziś wiadomo, że sposób żywienia ma znaczący wpływ na ludzki organizm. Zdrowe jedzenie dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, pozwala prawidłowo funkcjonować oraz utrzymać właściwą masę ciała. Czasami okazuje się jednak, że spożywanie niektórych pokarmów, nawet tych pozornie dobrych dla organizmu, powoduje jego niewłaściwą reakcję i towarzyszące temu nieprzyjemne objawy. Taka sytuacja nazywana jest nietolerancją pokarmową i cierpi na nią coraz więcej osób.

Istotne informacje na temat nietolerancji pokarmowej

nietolerancja iggMówiąc o przypadłości jaką jest nietolerancja IGG zwana właśnie nietolerancją pokarmową, można wymienić jej trzy podstawowe typu. Pierwszy to zatrucie pokarmowe, które jest powiązane z czynnikiem zakaźnym. Drugi to reakcje ściśle powiązane z zanieczyszczeniem pokarmu. Przez to ostatnie rozumiemy wzbogacanie żywności przez producentów rozmaitymi konserwantami oraz innymi dodatkami. Trzecim typem są tak zwane reakcje nietoksyczne, które wynikają z indywidualnych uwarunkowań organizmu. Chodzi głównie o reakcje alergiczne na zawarte w żywności składniki i niekoniecznie muszą być one w jakikolwiek sposób modyfikowane. Istnieją także reakcje niealergiczne na spożywane produkty i to właśnie one są poddawane badaniom diagnostycznym, których celem jest znalezienie ukrytych nietolerancji pokarmowych. Reakcje niealergiczne nie występują bezpośrednio po spożyciu posiłku, a mogą ujawnić się nawet po kilkudziesięciu godzinach od jego spożycia.

Podsumowując – jeżeli zaobserwuje się u siebie niepokojące objawy po spożywaniu posiłków takie jak biegunki, wzdęcia czy nawet wymioty, wówczas należy niezwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który pokieruje daną osobę dalej. Problemy skórne, wypadanie włosów czy chroniczne zmęczenie oraz rozdrażnienie – to również mogą być kolejne objawy nietolerancji pokarmowej. Nie należy ich bagatelizować.